Pagini

marți, 20 noiembrie 2012

Sistemul de managment finanaciar Hark Eker

     Harv E. sustine ca indiferent ce venituri ai avea trebuie sa stii sa le gestionezi (atunci cand vei avea mult mai mult nu vei risca sa-i pierzi, pentru ca deja stii cum sa-i imparti). El propune un sistem gandit pentru termen lung avand principalul scop obtinerea independentei finanaciare. (am explicat aici ce inseamna : Ce este independenta financiara ).
    Cea mai importanta parte in gestionarea banilor este impartirea lor in diferite conturi, fiecare un scop anume.

   Financial Freedom Account (FFA) = 10%
Long Term Savings For Spending (LTSS) = 10%
Education (EDUC) = 10%
Necessities (NEC) =55%
Play = 10%
Give = 5%

     Financial Freedom Account (FFA) = Nu trebuie NICIODATA cheltuiti, ci doar reinvestiti cu scopul de a obtine venituri pasive (venituri fara a munci pentru ele, ex: inchirierea unui apartament, lunar vei fi platit si nu vei depune vreo munca pentru aceasta suma). Cam pe acest principiu, cel a veniturilor pasive, se produce imbogatirea.
    Long Term Savings For Spending (LTSS) = Pot fi folositi pentru a cumpara ceva ce iti doresti ( masina, casa, plasma, mobil etc)
    Education (EDUC) = Pentru educatie (cumparare carti, seminarii, cursuri etc)
    Play = Pentru distractie. Se recomanda cheltuirea lor lunar ( mergi la un restaurant scump, spa etc). Pare ciudat dar are o explicatie logica: dupa o perioada de timp sa nu simti ca faci doar economii si numai iesi in oras etc si asta te va determina sa intrerupi tot acest proces, cu ajutorul acesti cont se incearca evitarea acestui fapt.
    Give = Pentru donatii (caritabile sau ajuti pe cineva ce dificultati etc)
    Necessities = Cheltuielile de zi cu zi, macare, facutri etc.

bani hark eker
    
    Parerea mea despre acest sistem... L-am pus in aplicare acum cateva saptamani, deci nu pot spune ca e bun sau rau, dar, cum eu sunt un mare cheltuitor si arunc cu banii, pana acuma am reusit sa strang sume pe care normal le-as cheltui pana la ora asta, deci am o parere foarte buna. 
    Partea buna la mine, fiind student si locuind cu parinti, este ca nu am cheltuieli obligatorii (mancare, facturi, chirie etc) si astfel imi e mult mai simplu sa aplic sistemul fata de cineva cu aceste responsabilitati. Daca ma uit pe cifre practic banii pentru astfel de lucruri se reduc la jumate (55%). Eee si la mine s-a simtit reducerea, ies mult mai rar afara, numai imi iau suc zilnic etc, dar e suportabil. Niciodata nu am economist vrun ban, cred ca e un inceput bun acest sistem, mai ales daca reusesc sa-l mentin constant in viata, in fond nu produce absolut nici un efect negativ, ci doar numai lucruri bune.
    Am sa postez aici si parerea unei persoane ce foloseste de 1 an acest sistem:
   
"I’ve used the “Jars” system for over a year now and it has worked AWESOME for me. Previously I would spend a lot of money.. not necessarily wasting it, but I’d never know where things went. With this method it does two things; 1) reins in your spending a bit (without it being painful) and 2) balances outflows that balance short-term impulses with longer term.
Like Harv says: “I highly, highly, highly, HIGHLY, HIGHLY recommend this system!”
And thank you for posting the details. I was unsure of what to do with the FFA gains, but now it’s much clearer."

     Recomand foate mult si cartea, unde se si vorbeste de acest sistem:

Carte Secretele mintii de miliardar
    

    Deobicei abordarile de gen "secrete, imbogatire in 10 pasi, cum sa devi milionar in 3 zile" etc duc la texte de proasta calitate si sunt doar niste smecherii de marketing pentru a va lua bani. NU este cazul si aici, am citit cartea si este de buna calitate, din pacate numele si coperta te fac sa iti pui unele semne de intrebare. Mai jos am copiat niste idei prezentate in volum, sa va faceti o idee:

   Cateva subiecte prezentate in carte:
 

Dosarele prosperităţii

Există patru elemente cheie pentru pentru reprogramarea propriului tipar financiar. Primele trei sunt conştientizarea, înţelegerea şi disocierea despre care am vorbit mai sus. Cel de-a patrulea element este recondiţionarea.
Mintea noastră e ca un dulap plin cu dosare. Toate informaţiile sunt etichetate şi stocate în dosare, de unde pot fi accesate uşor. Indiferent de situaţie, pentru a decide ce avem de făcut, mergem la un anumit dosar care există în mintea noastră.
De exemplu, să presupunem că prietena mea este la mall. Vede o poşetă albastră cu 25% reducere. Îşi consultă dosarele mentale cu întrebarea: “să o cumpăr”? la care dosarele îi dau răspunsul: “se potriveşte perfect cu pantofii pe care ţi i-ai cumpărat săptămâna trecută. Căutai de mult aşa ceva. Cumpăr-o!” Ea e foarte încântată că va avea geanta şi că a luat-o la reducere.
Pentru mintea ei, acestă achiziţie are o logică. O doreşte, crede că are nevoie de ea şi e un “chilipir”. Cu toate astea, mintea ei nu se gândeşte niciun moment ” e o poşetă drăguţă într-adevăr, dar am o datorie de 2000 de lei aşa că mai bine m-aş abţine”. Mintea ei nu furnizează acestă informaţie pentru că nu există niciun dosar cu informaţie “nu cheltui atunci când ai datorii”.
H. Eker ne pune la dispozitie 17 dosare, care reprezintă 17 moduri prin care oamenii bogaţi gândesc şi acţionează diferit faţă de cei săraci şi faţă de cei din clasa de mijloc. Mai jos sunt redate principiile de bază, în carte fiecare principiu fiind dezvoltat şi prezentat pe larg:
1. Oamenii bogaţi sunt de părere ca ei îşi “creeaza viaţa”. Săracii cred că viaţa li se întâmplă.
2. În jocul banilor oamenii bogaţi acţionează pentru a câştiga. În jocul banilor oamenii săraci acţionează pentru a nu pierde.
3. Oamenii bogaţi sunt hotărâţi să fie bogaţi. Oamenii săraci ar vrea să fie bogaţi.
4. Oamenii bogaţi gândesc la scară mare. Oamenii săraci gândesc la scară redusă.
5. Oamenii bogaţi se concentrează asupra oportunităţiilor. Oamenii săraci se concentrează asupra obstacolelor.
6. Bogaţii admiră alţi oameni bogaţi, plini de succes. Săracilor nu le plac oamenii bogaţi şi cu succes.
7. Bogaţii se asociază cu oameni pozitivi, plini de succes. Săracii se asociază cu oameni fără succes sau cu o atitudine negativă.
8. Oamenii bogaţi îşi promovează munca şi propria persoană. Săracii au o gândire negativă despre promovare şi vânzare.
9. Oameni bogaţi îşi depăşesc problemele. Oamenii săraci evită problemele.
10. Bogaţii primesc cu uşurinţă. Săracii primesc cu dificultate.
11. Oamenii bogaţi aleg să fie plătiţi în funcţie de rezultate. Cei săraci preferă să fie plătiţi în funcţie de timp.
12. Oamenii bogaţi gândesc “şi una şi cealaltă”. Săracii gândesc “sau una, sau alta”.
13. Bogaţii se concentrează asupra valorii nete. Săracii se concentrează asupra venitului salarial.
14. Oamenii bogaăi îşi gestionează bine banii. Săracii nu îşi gestionează bine banii.
15. Oamenii bogaţi îşi pun banii să munceasca din greu pentru ei. Oamenii săraci muncesc din greu pentru banii lor.
16. Bogaţii trec la acţiune în pofida fricii. Săracii lasă teama să-i oprească.
17. Oamenii bogaţi învaţă şi se dezvoltă permanent. Săracii cred că ştiu deja totul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu